Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Grön soppa med sång - Broccolisoppa

This post "Grön soppa med sång - Broccolisoppa" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#soup #recipe #swagman #waltzingmatilda #broccoli #tarragon’Banjo’s Green Soup
En slät skönt grön soppa som fick mig att sjunga.
Recept 'Banjo’s Gröna Soppa
Recept - 2 portioner

Ingredienser:

250 gr broccoli
25 gr smör
1 schalottenlök
3 dl vatten
1 kryddmått örtsalt
1 liten kvist färsk dragon
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
Salt och peppar
Topping:
gröna småblad och ett par blad av slätbladig persilja
sesamfrön


Gör så här:

Skölj broccolin och dela den i mindre bitar, skiva upp löken tunt, lägg i smöret i en tjockbottnad kastrull och fräs löken. Lägg i broccoli, dragon och örtsalt. Häll på vatten och koka 10 minuter eller tills det att broccolin är riktigt mjuk. Mixa soppan silkeslen med en mixer, späd med grädde eller mjölk till önskad konsistens smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan och riv över lite grönablad och persilja. Strö på sesamfrön.

Bon appetit!


’Banjo’?
Jag vet inte varför jag tänkte på “Waltzing Matilda” när jag gjorde det här receptet. Det var långa banor som fick mig att tänka på gröna träd, böljande landskap, Australien… och sedan kom bara melodin i mitt huvud. Så då fick soppan bli tillägnad Andrew Barton ’Banjo’Paterson, mannen som 1895 skrev en av Australiens mest älskade melodi. Matilda är förresten inte en flicka utan visan handlar om en tillfälligarbetare, en så kallad "swagman", som gick från gård till gård för att arbeta. Deras packning som de bar med sig kallades för en ”Swag”. "Matilda" var ett annat namn för detta bylte med deras närmaste ägodelar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...