This post "Oktober i växthuset" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in th blog
#OctoberHarvest #GrowYourFood #FromSeedToTable #greenhouse #potager #tomatsorter
Oktober i växthuset
Dags att skörda de sista chilifrukterna, alla tänkbara färger, former och styrkor har jag odlat i år. Jag måste säga att det har verkligen varit ett bra odlingsår för alla Capsicum. Nu blir det till att frossa ett tag framöver och sedan göra lite olika chilisåser på de resterande. Jag har ett bra recept på en stark chilisås, Rocotopeppar står det i receptet, men de kan vara andra sorter också. RECEPT: CHILISÅS - av Tabascotyp.
Så då har jag ägnat dagen till att resa ut, klippa ner och tömma krukor i växthuset och sedan bära in nya! Jag fyller nämligen växthuset nu med örter, kryddor och gröna blad från min potager, för visst är det så att jag gärna vill ha färska örter och plocka in långt in på vintern. Att gräva upp plantor och ställa dem i växthuset gör att jag brukar ha färska örter ända fram till i jul.
I växthuset trängs nu också alla mina vintersquash och pumpor. De får väl stanna där så länge det går...det blir så trångt inne annars. Man får se upp med kylan bara, det får ju absolut inte krypa ner under nollan i växthuset för då förstör jag min fina skörd.
Tomaten på bilden är en Rosa tomat med en fantastisk smak och bra storlek mellan 250-350 gram per tomat. Den heter 'Berner Rose' och är en gammal kulturarvssort med Schweizisk ursprung. 'Rose de Bern' har jag sett att den kallas också. Passar tydligen ett lite kallare klimat, det är först nu i oktober som den är mogen. Sent, men jag måste säga att smaken blir ruggigt god så här lite senare på odlingssäsongen. TOMATSIDAN utdaterad idag
...och till sist, som jag brukar säga...
TYRA