Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Rödbetssoppa - Röd Oktober

This post "Rödbetssoppa - Röd Oktober" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
 KÖKSTRÄDGÅRDEN -Le Potager -The Kitchen Garden - La Huerta - Der Kuchengarten 
#sopprecept #soups #recipes #root_beets #OdlaDinMat #GrowYourFood #recept #rödbetor #soppkök RÖD OKTOBER
Rödbetssoppa med en twist
En av medlemmarna i gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK bidrar med detta härliga recept på rödbetssoppa. Recept och soppbild, Maria Yngerlöv - ”Mycket smarrigt blev den, det är verkligen en lyx att kunna hämta sin mat i trädgården och bättre kvalitet och smak går inte att hitta! ”Maria. Jag håller verkligen med Maria, visst känns det fantastiskt att hämta in egna grönsaker till köket.

Jag bruka ofta associera recept med personer, musik eller filmer. När jag första gången såg denna bild på Marias soppa tänkte jag ”Halloween”. Men nej, de banorna dissades, det var för makabert.
Tankarna for iväg till ”Red October” och Sean Connery istället…much better! En av mina absoluta favoriter, vilken underbar skådespelare. Fimlen ”Red October” har en gedigen rollista, eller vad sägs om Sam Neill, Alec Baldwin, James Eal Jones, Scott Glenn och våran Stellan Skarsgård! Filmen korrekta namn är The Hunt for Red October, vilken klassiker. Boken av skrevs av Tom Clancy.


Ingredienser:

4-6 portioner

5-6 rödbetor
2 potatisar
2 lökar
2 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
1 liter grönsaksbuljong
olivolja
salt o peppar
limesaft
matlagningsyoghurt + riven pepparrot


Så här gör du:

Skala o tärna rödbetor, potatis, lök, vitlök och ingefära. Fräs allt i olivolja. Tillsätt buljong och koka tills det är mjukt. Mixa med mixerstav och smaksätt med salt, peppar och limesaft.
Blanda yoghurt och pepparrot och servera med ett gott bröd!

Bon Appetit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...