This post "KVITTEN Cydonia oblonga - Odling och recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#recipe #quince #coing #kvitten #quittenmarmelade #odlakvitten #recept
Odla KVITTEN Cydonia
Oblonga
Kvitten är ett litet
träd som passar fint i en mindre trädgård och man har de rätta förutsättningarna.
Kvitten odlar mest i varma länder som, Turkiet, Kina, Syrien o.s.v. och har
sitt ursprung i Mindre Asien och Kaukasus. Men det fungerar väl i södra Sverige
också, man får välja ett soligt, varmt, och skyddat läge. (Zon 1 och 2) Kvitten är ofta
självfertila varför det räcker med ett exemplar för att få skörda
kvittenfrukter. Kvitten trivs med hög fuktighet i jorden och något sura jordar
och kalkrika jordar bör undvikas. Kvitten är känslig för torka och det beror på
att rotsystemet är grunt och ligger nära jordytan. Det är ett vackert litet
träd som på våren får söta blekrosa blommor. På hösten får de i formen
päronliknande kvittenfrukter som till en början är lite ludna. I oktober när
frukten sedan mognar och det är dags för skörd är frukterna mindre ludna och
när man torkar av dem med en trasa får de en vacker blank yta.
Kvittenfrukten är hård,
riktigt fast i fruktköttet inte god att äta färsk men man kan göra ljuvliga saker med den i köket och har en sagolik doft.
Har du nu en trädgård
med ett soligt varmt läge så rekommenderar jag dig verkligen att plantera ett kvittenträd,
Cydonia oblonga.
RECEPT
KVITTENMARMELAD
var. I – Quince Marmalade
Denna kvittenmarmelad
med en touch av granatäpple får en vacker mild färg och en angenäm smak. Eftersom
att sockerhalten är lägre än Kvittenmarmelad
variant II passar den utmärkt att ha till flingorna eller gröten på
morgonen.
Ingredienser:
7 kvittenfrukter
eller motsvarande 1kg skalade och urkärnade kvittenfrukter
500 gr socker
7 dl
vatten
3 dl
granatäppeljuice
Så här gör jag:
Skala
och kärna ur kvittenfrukterna, skär frukterna i bitar och lägg dem i en
kastrull. Häll på granatäppeljuicen och vatten så att det knappt täcker
frukterna (cirka 7 dl). Koka kvittenfrukterna riktigt mjuka (cirka 15 min).
Mosa dem med en stomp eller kör dem med stavmixen till önskad konsistens.
Tillsätt socker och låt koka några minuter. Häll upp på rena burkar (jag
sköljer mina burkar med vodka innan jag häller i marmeladen) och förslut
direkt.
KVITTENMARMELAD
var. II - Quince marmalade with lemon
Den här
kvittenmarmeladen har betydligt mer sötma och en härlig frisk smak av citron.
En söt marmelad som jag gärna serverar tillsammans med lagrad ost på
ostbrickan. Passar utmärkt till ett osötat bröd med kraftig smak, gärna ett mörkt
grovbröd.
Ingredienser:
1 kg kvittenfrukter
(skalad och rensad)
1 liter
vatten
1 kg
socker
2 ekologiska
citroner
Så här gör jag:
Skär de
skalade och urkärnade kvittenfrukterna till mindre bitar och lägg dem i en
kastrull med vattnet. Skölj och riv skalet (fint) på de två citronerna samt
pressa ur juicen och tillsätt det till kastrullen. Koka upp och låt det hela småputtra
i cirka en kvart. Tillsätt sockret och låt koka upp igen under ständig omrörning.
Koka nu marmeladen till önskad konsistens. Häll upp kvittenmarmeladen på rena
burkar och förslut.