Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

KVITTEN Cydonia oblonga - Odling och recept

This post "KVITTEN Cydonia oblonga - Odling och recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#recipe #quince #coing #kvitten #quittenmarmelade #odlakvitten #recept




Odla KVITTEN Cydonia Oblonga



Kvitten är ett litet träd som passar fint i en mindre trädgård och man har de rätta förutsättningarna. Kvitten odlar mest i varma länder som, Turkiet, Kina, Syrien o.s.v. och har sitt ursprung i Mindre Asien och Kaukasus. Men det fungerar väl i södra Sverige också, man får välja ett soligt, varmt, och skyddat läge. (Zon 1 och 2)  Kvitten är ofta självfertila varför det räcker med ett exemplar för att få skörda kvittenfrukter. Kvitten trivs med hög fuktighet i jorden och något sura jordar och kalkrika jordar bör undvikas. Kvitten är känslig för torka och det beror på att rotsystemet är grunt och ligger nära jordytan. Det är ett vackert litet träd som på våren får söta blekrosa blommor. På hösten får de i formen päronliknande kvittenfrukter som till en början är lite ludna. I oktober när frukten sedan mognar och det är dags för skörd är frukterna mindre ludna och när man torkar av dem med en trasa får de en vacker blank yta.

Kvittenfrukten är hård, riktigt fast i fruktköttet inte god att äta färsk men man kan göra ljuvliga saker med den i köket och har en sagolik doft.

Har du nu en trädgård med ett soligt varmt läge så rekommenderar jag dig verkligen att plantera ett kvittenträd, Cydonia oblonga.







RECEPT




KVITTENMARMELAD var. I – Quince Marmalade

Denna kvittenmarmelad med en touch av granatäpple får en vacker mild färg och en angenäm smak. Eftersom att sockerhalten är lägre än Kvittenmarmelad variant II passar den utmärkt att ha till flingorna eller gröten på morgonen.

Ingredienser:

7 kvittenfrukter eller motsvarande 1kg skalade och urkärnade kvittenfrukter
500 gr socker
7 dl vatten
3 dl granatäppeljuice

Så här gör jag:

Skala och kärna ur kvittenfrukterna, skär frukterna i bitar och lägg dem i en kastrull. Häll på granatäppeljuicen och vatten så att det knappt täcker frukterna (cirka 7 dl). Koka kvittenfrukterna riktigt mjuka (cirka 15 min). Mosa dem med en stomp eller kör dem med stavmixen till önskad konsistens. Tillsätt socker och låt koka några minuter. Häll upp på rena burkar (jag sköljer mina burkar med vodka innan jag häller i marmeladen) och förslut direkt.



KVITTENMARMELAD var. II -  Quince marmalade with lemon

Den här kvittenmarmeladen har betydligt mer sötma och en härlig frisk smak av citron. En söt marmelad som jag gärna serverar tillsammans med lagrad ost på ostbrickan. Passar utmärkt till ett osötat bröd med kraftig smak, gärna ett mörkt grovbröd.

Ingredienser:

1 kg kvittenfrukter (skalad och rensad)
1 liter vatten
1 kg socker
2 ekologiska citroner

Så här gör jag:

Skär de skalade och urkärnade kvittenfrukterna till mindre bitar och lägg dem i en kastrull med vattnet. Skölj och riv skalet (fint) på de två citronerna samt pressa ur juicen och tillsätt det till kastrullen. Koka upp och låt det hela småputtra i cirka en kvart. Tillsätt sockret och låt koka upp igen under ständig omrörning. Koka nu marmeladen till önskad konsistens. Häll upp kvittenmarmeladen på rena burkar och förslut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...