This post "Recept - Acar Timun, Pickles från Java" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород
#javanesepickle #cucumberpickle
Acar Timun - en fin liten pickles från Indonesien
Det är kul men nya smaksensationer, det här var en sådan. Fräsch och god. Den kan serveras till mycket, fisk, fågel, kött eller varför inte bara som den är med lite ris. Förvånansvärt lättlagad, den tar bara en knapp halvtimme att göra, det som tar tid är att skära till alla grönsakerna. Har man en mandolin eller julienne-skärare går det säkert ännu snabbare. Jag använde bara en kniv... Så här gjorde jag min variant av denna lilla vegetariska rätt.
Ingredienser till pickles från Java:
1 gurka
1 stor morot
2 schalottenlökar
1 hackad chili (styrka efter smak)
1 msk salt
1 msk socker
2 msk risvinäger
2 dl kokande vatten
var. (stjälkselleri, färsk ingefära, senapsfrön etc.)
Så här gör du:
- Skala moroten och schalottenlökarna, skölj gurkan, den behöver inte skalas.
- Skär alla grönsaker "Julienne", det vill säga till fina strimlor. (Jag föredrar dem lite tjockare, mina är inte så väldigt tunna.)
- Lägg morot, gurka och lök i en skål, tillsätt saltet och rör om.
- Häll på det kokande vattnet och ställ det åt sidan i 15 minuter
- Häll sedan av det salta vattnet och pressa ur det litegrann.
- Tillsätt socker, risvinäger och chili efter smak, rör om igen och häll upp i en skål eller burk.
- Nu skall picklesen bara dra en kvar innan servering. Skall du inte äta den direkt så förvarar du den bara i kylen.
Voila! Färdigt.
Java är en ö i Indonesien, det vet säkert alla. Men hur många tror du bor där? Ön har en yta som är drygt en fjärdedel av Sverige. Här hittar du svaret JAVA Svindlande eller hur?
Acar Timun är främst en gurksallad, men man kan givetvis variera den lite hur man vill. Vissa har färsk ingefära i, andra senapsfrön eller stjälkselleri. Det är upp till vara och en, som kock har man den friheten. Jag funderar på att klippa över färsk koriander nästa gång, det blir nog toppengott, men jag vet att måste vara försiktigt med koriander för det är verkligen en sådan krydda som man antingen älskar eller hatar.
Lycka till!