Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Köksträdgården - Klostra Handelsträdgård

This post 'Köksträdgården - Klostra Handelsträdgård' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Baljväxter är trädgårdens nyttoväxt nummer ett!


Vaxböna Phaseolus vulgaris   



 Mina plantor kommer från Klostra - Handelsträdgård, en leverantör av köksträdgårdsplantor.


Beskrivning 'Sonesta'

Vaxbönan 'Sonesta' är en tidig vaxböna med vackert gula baljor 12-13 cm långa. Den är högavkastande, lättodlad och ganska låg. 'Sonesta' vill ha en solig och skyddad växtplats. Bönorna blir goda lätt kokta eller i wok och är utmärkta för infrysning. De är rika på mineraler, vitaminer och proteiner och fixerar samtidigt luftens kväve och ger därmed kväve till jorden. Skörda dina sköna bönor i början av augusti och framöver.







Spännande nyhet tycker jag är att man kan beställa färdiga plantor via datorn. Jag provar det i år och so far so good! För ett par dagar sedan fick jag min leverans av plantor. Plantorna levererades till dörren i prima skick. Till synes stadiga, pigga och friska och med fint utvecklade rotsystem. De är förpackade i smarta tunna plastförpackningar (likt små portföljer) som skyddar plantorna under transporten. Alla plantor ser ut att vara i riktigt bra skick, jag måste säga att jag är imponerad.

 Sedan vet jag inte riktigt och jag skall dela vissa plantor eller låta dem vara som de levereras. Mangolden 'Rhubarb Chard' till exempel, den levererades med flera små plantor i varje "planta" så de tänker jag dela på för att de är ju rätt tåliga. Likaså var det med rucolan ... tja den får nog vara som de är, samma sak med dillen och persiljan.




 Klostra levererar kravmärkta/ekologiska, lokalt odlade plantor. läs mer om deras filosofi här - Klostra




Vill du odla Vaxbönor från frö?



Vaxböna - Phaseolus vulgaris (Weibulls, Bröderna Nelson etc.)

Så direkt på friland i slutet av maj då jordtemperaturen är minst 12 grader. Blötlägg gärna fröerna några timmar innan sådd så får du en snabbare och bättre groning. Täck med 2-3 cm jord. Bönerna gror efter en dryg vecka, 7-10 dagar normalt.

Plantsvstånd: Dryga decimetern
Skörd: Skörda efter hand som baljorna växer till så blir skörden jämn och ihållande.
Direktsådd/utplantering: Början av när risken får nattfrost är över (maj till slutet av juni)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...