Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

"Lilla Höstfröjd" från KLOSTRA

This post "Lilla Höstfröjd" från KLOSTRA Was origiginally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Nu när man är tillbaka från semester och har rensat undan det värsta i köksträdgården så är en ren fröjd att plantera lite nytt. Jag har sått en hel del asiatiska blad, mangold och diverse andra salladsblad men jag har också planterat "Lilla Höstfröjd" från KLOSTRA. De kommer så fint levererade i sitt plastemballage. 

Pak choy, dill, bladsenap, bladrädisa, mizuna, gräslök och rucola, färdiga plantor klara att plantera ut i pallkragarna eller större krukor. Jag odlar det mesta av mina gröna blad uppe på hög höjd, jag är trött på att allt annars blir till snigelmat. I våras byggde jag mig ett plantbord som är cirka 70cm högt och där har jag inte en massa sniglar. Nåja...jag hittade faktiskt åkersniglar där i förra veckan...damn they are stubborn!


"Den färdiga trädgården Lilla höstfröjd innehåller 10 plantor av sallater och kryddor som går bra att plantera ut i augusti och som klarar sig till första nattfrost och några av dem även över första nattfrosten. Lilla höstfröjd är utmärkt för dig som valt bort en köksträdgård därför att du skulle åka på semester eller för dig som vill fylla på din trädgård med fräscha kryddor och fräsch sallat och som har lite mer begränsad odlingsyta. De asiatiska kålväxterna mizuna, pak choi och bladsenap kan ätas färska, lätt frästa eller kokta och tål upp till 3-4 minusgrader. Lilla höstfröjd kräver en yta av två större krukor (ca 35 cm i diameter)." Lilla höstfröjd KLOSTRA

och nu lite fägring...
När jag var i Mexico för länge sedan så kommer jag ihåg att jag såg Begonior växa vilt på marken i "djungeln" Det var vita små söta begonior som lyste upp så vackert på marken. När jag förra året beställde ett par begoniaknölar från ODLA så planterade jag den i krukor och placerade dem i växthuset. Oj så vackra de blev och oj vad de trivdes. Det var ju "Mexico" där inne, varmt och gott. I år har det blivit fler och de verkligen stormtrivs i skuggan under alla mina chilisar i växthuset. Mörkt, varmt och fuktigt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...