Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Recept på hallonsylt - Sommar på burk

This post "Recept på hallonsylt - Sommar på burk" was originally uploaded byTyra in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.
Jag skrev om "En trädgårdsmästaren klagan" igår men visst finns det en massa solglimtar som förgyller vardagen. Här kommer en...
Aaah - solvarma söta bär från köksträdgården, någonting som min biologiska mångfald  ute i köksträdgården lämnat kvar till lilla Tyra! Jo man tackar. Det doftade förföriskt gott från köksregionerna igår kväll, årets hallonskörd var bärgad och det kokades sylt till klockan...sent. Det blev nio små burkar men utsökt god sylt. Den skall vi ta och njuta av hela långa vintern - det är så härligt med lite sommar på burk.


Bild - Hallon från köksträdgården - Foto: Tyra


Bild - Hallonsylt - Foto: TyraTyras Hallonsylt med blodapelsinjuice

Det här blir en riktigt stark sylt/marmelad med vuxen smak. 
Den är utsökt god på både på rostat surdegsbröd men lika så på våfflorna.

Du behöver:

4 liter hallon
3 dl blodapelsin juice
1 kg syltsocker

Mosa bären i en kastrull, (potatismos stompen är toppenbra till det momentet) 
Häll på apelsinjuicen och koka upp. Låt sylten puttra i fem minuter (cirka) Skumma. 
Tillsätt sockret och koka upp sylten igen och koka någon minut, skumma igen.

Häll direkt upp den kokheta sylten i rengjorda glasburkar och förslut direkt.


 Buon appetito!
Nu när hallonskörden snart är över är det dags att klippa ner de grenar som burit frukt, på så sätt ger man de nya skotten mer kraft och näring.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...