Pepparrot Armoracia rusticana
Pepparrot |
Det finns en sida som heter www.pepparrot.se där huserar...ja ni kan få läsa själva hur de skriver när de välkomnar besökarna till Pepparrotslandet!
"Margaretha, Mikael och deras döttrar Linnea och Emma hälsar er välkomna till pepparrotslandet. Vi driver Inge Andersson Eftr Odlingar AB, och är Sveriges största odlare av pepparrot. Allt odlas helt ekologiskt och vi har varit KRAV-certifierade sedan 1994.
Också från samma sida kan man läsa om: Pepparrotens historia
Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt. Ursprunget är något osäkert men troligtvis härstammar den från södra Ryssland. På 1300-talet kom pepparroten till Sverige, den togs in i landet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna. Pepparroten blev populär på grund av sina medicinska egenskaper. Den ansågs bland annat kunna läka sår, lindra feber och värk samt till och med kunna bota dövhet. Man medförde ofta pepparrot på långfärder till sjöss, då den som en följd av den höga C-vitaminhalten kunde hålla skörbjuggen borta.
Även dagens människor använder pepparrot i medicinskt syfte. Det är vanligt att man äter pepparrot mot högt blodtryck, huvudvärk, förkylning, värk i kroppen (gikt, ischias) och för att underlätta matsmältningen.
Jag hoppas att jag får njuta av den här söta lilla vita blomman i sommar. Det är blomman hos pepparrotväxten. Även bladen är riktigt vackra tycker jag, jag tror ett sådant blad som solitär i en hög vas kommer att bli urtjusigt. Jag undrar om jag kan skörda lite av rötterna också redan första året? Jag får väl skriva till dem i pepparrotslandet och fråga.
Original Photo: Pethan |
RECEPT från Inge i Pepparrotslandet
Fler fantastiska recept med pepparrot hittar du här
Inges Gravlax
4 port
2 msk riven pepparrot
600 g färsk lax
2 msk fransk senap
1 msk socker
2 tsk salt
½ citron
1 tsk grovkrossad vitpeppar
Dillkvistar
Salladsblad
* Filéa laxen och ta bort alla ben. Låt skinnet vara kvar. Torka av ytorna.
* Strö på pepparroten över laxfiléerna och lägg ihop dem. Täck över och låt laxen stå kallt 4-6 timmar.
* Blanda senap, socker, salt, pressad citronsaft och vitpeppar. Bred blandningen över den undre filén. Lägg samman igen och låt stå 2 dygn.
Mums så gott det låter!
Såhär såg den ut för en månad sedan
Pepparrotsbit planterad i början av februari. Tittade opp efter treveckor. |