This post "Eagle Street Rooftop Farm N.Y." was originally uploaded by Tyra Hallsénius in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Cityodling i Brooklyn N.Y.
Jag har precis läst en trevlig artikel av Kathy McFarland och med fantastiska bilder av Brian Dunne om Eagle Street Rooftop Farm. Härlig läsning om en cirka 560 kvm. stor odling uppe på ett tak "in the big apple". Efter en sådan artikel önskar man nästan att man bodde i ett hus med platt tak, vilken utmaning skulle vara att få sätta fart med ett sådant här projekt.
Uppe på ett taket på ett av husen i downtown Brooklyn finns det en cityodling som heter Eagle Street Rooftop Farm. En av initiativtagarna tillika chef för farmern är Annie Novak. Hon berättar i YouTube klippet här nedan att de har odlat där nu i flera år och levererar grönsaker till restaurangerna i närheten med cykelbud.
Eagle Street Rooftop Farm odlar imponerande 2000 plantor med 15 olika sorters chilipeppar varje år där uppe på taket. Chili är tydligen något som trivs riktigt bra där uppe i solgasset på taket. Här kommer ett recept på deras "Hot Sauce" heta chilisås.
Annie har åtta hönor och två tuppar som hjälper till att producera både ägg och gödsel. På söndagarna kan man komma och besöka denna unika takodling, då är det Sunday Market och tillfälle ges även för besökarna köpa produkter samt att hjälpa till att så lite frön vilket brukar vara populärt bland barnen.
Det är inte vanlig jord som används för odling på tak utan det är en lättviktsblandning av kompost och en "scale/clay composition" vilket jag förmodar är något liknande Leca. Jag vet inte riktigt vad det är men spännande är det i alla fall.
Eagle Street Rooftop Farm odlar imponerande 2000 plantor med 15 olika sorters chilipeppar varje år där uppe på taket. Chili är tydligen något som trivs riktigt bra där uppe i solgasset på taket. Här kommer ett recept på deras "Hot Sauce" heta chilisås.
Eagle Street Hot Sauce
1 morot (mellanstor, grovt hackad)
1 gul lök (hacka grovt)
12 pepparkorn
1 lagerblad
12 habanero chili peppar
2.5 dl vinäger
2.5 dl vatten
salt efter smak (1-2 msk)
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt den småkoka i tio minuter tills det att morötterna blir mjuka. Ta upp pepparkornen och lagerbladet. Häll allt annat i en mixer och mixa den tills såsen blir slät. Vill man ha en tunnare sås så får man späda med lite vatten. smaka av och tillsätt mer salt om det behövs. Voilà!
Tips! Du kan byta ut chilisorten om du önskar annan styrka på din "Hot Sauce"
På bilden här nedan är det min Rocoto sauce som är upphälld på flaska och brevid så är det nya små Rocoto Manzano som är på gång.
Här hittar du mitt recept på Rotoco sås - Hot Sauce av Rocotopeppar
Här hittar du mitt recept på Rotoco sås - Hot Sauce av Rocotopeppar
Vill du läsa mer om Eagle Street Rooftop Farm så finns det här.