This post "Slow Cooked Molasses Black Beans" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
BROWN, HOT AND PLENTY - Riktig cowboy mat för hungrig trädgårdsmästare.
Slow Cooked Molasses Black Beans
Detta recept räcker till 3-4 personer, fast det beror ju faktiskt på hur "sulten" man är, behöver du:
en skvätt olivolja
3 burkar svarta bönor eller cirka 7-8 dl blötlagda och kokta
2 burkar krossade tomater eller 5 dl tomater i bitar (gärna
flådda)
1/2 dl vatten
1 msk tomatketchup eller chili sauce
2 rågade tsk farinsocker
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/ tsk chiliflingor
1/ tsk chiliflingor
2 tsk melass
1/2 tsk vinäger
Ta fram en stor tjockbottnad kastrull och en träslev att röra med.
Hacka löken och lägg den i kastrullen med olivolja fräs den
på medelhög värme tills mjuknat.
Tillsätt tomater, ketchup,chili flingor och det rökta paprikapulvret, låt det koka
upp.
Jag använde Chipotle och en bit färsk chili istället för chiliflingor (Chipotle är torkad, rökt chili, ofta jalapeño, populär i mexikansk matlagning. wiki)
Jag använde Chipotle och en bit färsk chili istället för chiliflingor (Chipotle är torkad, rökt chili, ofta jalapeño, populär i mexikansk matlagning. wiki)
Tillsätt bönor, vatten och farinsockret, vrid nu ner värmen,
ända ner, du vill ha en konstant svag värme. Det skall bara puttra. Koka i 45
och rör om då och då.
Nu kan du tillsätta vinäger och melass och rör igenom
ordentligt. Finjustera med salt, socker och vinäger efter smak.
Ät som sidorätt till exempelvis kyckling, diverse grillat
kött eller med andra vegetariska rätter Men den är god i sig själv, med ett
gott bröd till så blir den till en utmärkt liten enkel lunch. Här serverad med nyskördade späda blad av sallat och olika sorter trädgårdskrasse.
Tidigare artikel om Svarta bönor:
Svarta bönor i köksträdgården - Odla svarta bönor