Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Miljövänlig 50W LED växtlampa


This post "Miljövänlig 50W LED växtlampa2 was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
”Och det varde ljus…”

Nu har jag fått upp min nya fina växtlampa på verandan och ett vackert rosalila ljus flödar nu och ger mina växter det ljus som de så väl behöver för att växa sig starka. Ljusflödet är 1500 lumen om det säger er något, var ni med på den fysiklektionen?

Förr såg det ut som jag hade tandläkarmottagning på min veranda, folk som passerade nere på vägen undrade säkert om så var fallet. Nu däremot mina vänner ser det ut som jag har nattklubb här uppe i huset. Skämt och sido så är det ett mycket vackert ljus. Det här är ett ljus som både mina växter och jag blir glada över.


Miljövänlig växtlampa.


Effekt på min 50W LED växtlampa motsvarar effekten hos traditionella växtlampor på 200-300W. Den har en enkel och snygg design, rektangulär passar perfekt för inomhusodling. Den kan väl vara cirka 50 cm lång skulle jag tro. Lysdiodslampornai LED lampan är speciellt framtagna för växtodling inomhus. Jag funderar att ha en till ute i garaget till alla mina vinterförvarade medelhavsväxter, de som vill ha 10 grader och mycket ljus, de måste ju vara toppen! Idag får de stackars krakarna  inte mycket ljus alls.

Hög effektivitet ger bättre ekonomi och mindre risk för överhettning/brandfara och den här armaturen har inbyggt skydd mot överhettning. Belysningsarealen är 2-6 kvm och det beroende på vilken höjd den sitter på. Det är riktigt bra tycker jag att den inte behöver vara precis ovanför växterna. Min sitter nu c:a 150 cm ovanför växterna och jag har förnärvarande mina gamla lysrör kvar men de skall jag ta bort så småningom.50 LED - 1W/st.
Röda, 620-630 nm. Blåa, 450-460 nm. Orange, 600-610 nm.
Proportioner: 7:1:1 (röd, blå, orange).
Effekt: 50W 230 V AC.
Belysningsarea: 2 - 6 kvm vid höjd 1 - 3 m.
Ljusflöde: ca 1500 lumen.
Mått: 480 x 80 x 70 mm. Ca 2,0 kg.
Livslängd: 30 000 timmar 
CE-certifierad

Lampan kostar 1250:- hos Autema Elektronik, vilket man tycker är dyrt men med tanke på att den har en brinntid på imponerande  30.000 timmar. Då kan jag ha den till jag fyller 88 år, de ni!


Forts. följer.../ Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...