Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Physalis peruviana - Kapkrusbär

This post "Physalis peruviana - Kapkrusbär" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Physalis
Frösådd av physalis







Nu är det dags att så physalisen. Köp en korg med physalis och ät upp alla utom ett bär. Det mjölkar du på frön, gnuggar och sköljer dem för att sedan plantera dem i vanlig såjord. vill säga du kan fylla krukan med  fyra femte delar med vanlig blomjord och sedan en femtedel med såjord överst. Fukta jorden och så fröerna ytlikt, de är ljusgroende. Lägg plast över så att jorden inte torkar ut så lätt. Groningstemeratur 20-25 grader. När physalisen väl har grott så placerar du krukan ljust och lite svalare (vanlig rumsteperatur). Physalisen vill ha mycket sol!

Physalis - kärt barn har många namn, kapkrusbär, incabär och gulbär. Men jag tror att vi mest säger physalis idag, det kommer från bärets latinska namn Physalis peruviana.


Fler artiklar om Physalis här i KÖKSTRÄDGÅRDEN hittar du här



"Att odla din egen mat är som att trycka dina egna pengar"

 TYRA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...