Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Rootrainer till ärtor och bönor

This post "Roottrainer till ärtor och bönor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blod KÖKSTRÄDGÅRDEN


Rootrainer - air-pruning...ojoj nu får man googla igen.

Men det behöver inte ni, det har jag nu gjort åt er.

Det här är en nyhet för mig, Rootrainers fiffiga, höga, smala och öppningsbara ”celler/krukor” som passar ypperligt till ärtor och bönor. Jag sådde ett gäng med bondbönor igår, ’Hangdown green’, lite tidigt men jag är så spänd på att få se hur och om de fungerar. Det ser bra ut på bild och vad jag hört är att rötterna skall bli extra välutvecklade genom att de blir ”air-pruned”, luftbeskärda. Då måste man följa instruktionerna på förpackningen. Sedan att de är öppningsbara verkar väldigt behändigt, det blir lätt att hantera de små plantorna när det sedan är dags för utplantering. (Inköpsställe Granngården 149:-)


’Hangdown green’ - en medelsen, hög sort med långa baljor.
 Jag fyllde min rootrainer med vanlig jord som var uppblandad med perlit, packade den lätt och sådde mina fröer på 5 cm djup. Nu får de stå på golvet på min veranda, optimal groningtemperatur för bondbönor är 17-28 grader enligt Runåberg och förväntad groningstid 8-14 dagar…då får vi se och sedan utvärdera. Då kanske våren har kommit, eller vad tror ni?


Läs mer om - Fördelarna med "air-pruning"Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...