This post 'Brännässlans tid är här!' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Brännässla - Urtica dioica
Allmänt stärkande växt
att använda både för köksträdgården och i köket.
Nässelte/nässelvatten för
trädgården
Så här gör jag. Låt hela
nässlorna ligga i mycket vatten i några dagar. Sila vattnet. Duscha klena
växter med nässelvattnet. Häll på nytt vatten och låt nässlorna ligga i vatten i länge,
tills de börjar att lösas upp (14 dagar) Blandningen luktar inte vidare
angenämt och blir brun. Används som gödselvatten som vattnas ut med kanna.
Nässlan är en bra källa
till betakaroten, kalcium, kalium, C- och K-vitamin, magnesium, järn, kisel och
flavonoider. Nässlan är allmänt stärkande, stimulerar ämnesomsättningen och är bra mot oren hy
och hudsjukdomar. Nyfiken vital
Nässelte till oss själva
1 tsk torkad nässla eller en liten kvist med
färsk.
2,5 dl vatten
Häll kokande vatten över nässlorna.
Låt stå en stund (10 min) och sila sedan bort nässlorna.
Drick en kopp ett par
gånger per dag. Nässelte stimulerar matsmältningen.
Nässelvatten som
måltidsdyck
Kallt nässelte är även en god måltidsdryck,
där kan man med fördel späda den ytterligare tycker jag och tillsätta lite
citron om man gillar det.
Frittata/omelett med
nässlor
6 ägg
1 knippe (200 gr.) grön sparris
2 msk olivolja
10-12 körsbärstomater
100 gram fetaost
1 dl förvällda hackade
nässlor en rejäl knippe färska
lite örter och persilja
efter smak
1 dl svarta oliver av
Kalamata typ
Salt och peppar
1 dl färsk riven
parmesanost eller ännu bättre faktiskt, vår förnämliga Västerbotten.
Förväll nässlorna snabbt
i kokande vatten. Häll bort vattnet. Skär sparrisen i mindre bitar och fräs dem
i några minuter i olivoljan. Om de är pinfärska kan du skippa det momentet, dela
fetaosten i mindre bitar eller smula sönder den.
Vispa ihop ägg så att det blir riktigt fluffig
smet. Blanda ner tomater, fetaost, oliver, hälften av osten och nässlor. Krydda
med salt och peppar.
Häll i allt i den varma stekpannan
med sparrisen och stek den någon minut, strö över resten av osten och ställ
sedan in den i het ugn 225-250 grader och grädda färdigt den. Den skall ha fått
en fin färg och när du klappar den lätt så skall den kännas fast.
Hur gör du?
Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com
Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare.
Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN - så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
med Google Friends Connect
/ Tyra