This post "Squash, courgette, zucchini sorttips" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Tondo di Toscana
En rund liten sommarsquash
På bilden syns Zucchini Tondo di Toscana, den första blomman och nu en vecka senare är frukten nu
färdig för skörd. Något mindre än en tennisboll i storlek och då passar den utmärkt
att äta rå. Jag undrar om den når köket eller om hon som sköter om trädgården tar
den som mellanmål i trädgården…
Zucchini 'Tondo di Toscana', 'Tondo Chiaro di Nizza' och 'Tondo di Piacenza' är alla mycket lika varandra, det skiljer lite i färgen bara. De är samtliga tunnskaliga och små zucchini, kulturarvssorter från regionen södra Frankrike –
norra Italien.
Tondo=rund och Chiaro=ljus
Ugngratinerade Tondo di Toscana
Dessa zucchinis kan skördas ofta då de producerar en stor
mängd av frukter och som sagt fort går det från blomma till skörd. När de
skördas lite större kan man förslagsvis ugnsgratinera dem. Skeda ur innehållet
och blanda det med det du tycker passar, fyll och gratinera dem sedan.
Friterade zucchiniblommor
Har man många plantor och många blommor kan man fritera blommorna. Doppa dem i frityrsmet och fritera dem tills det att de fått fin färg. Den friterade zucchini blomman blir ju ganska så neutral i smaken och då kan det vara extra gott med lite citron och havssalt till. Eller varför inte servera den med ett par fina sardeller eller stora kapris som tillbehör till blomman, det blir jättegott med lite sälta till blomman.
Friterade fyllda Zucchiniblommor
12 squashblommor, 2 msk extra jungfruolivolja, salt, 3 ägg, 1
lök, 300 g (1st) mozzarella , 300 g
skalade tomater, 30 g ströbröd, 1,5 msk kapris, kanel, 1 schalottenlök,
basilika, 20 g salt ricotta, 6 ansjovisar i olja, solrosolja, svartpeppar, 40 g
körsbärstomater, 30 g parmesanost.
Läs här hur du gör...Fyllda zucchiniblommor
- Har du något bra recept, skriv då gärna till mig och berätta hur du gör - tilltyra@gmail.com
Då lägger jag gärna in receptet här på bloggen./ TYRA