Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

TOMATSORTER - Wapsipinicon Peach

This post 'TOMATSORTER - Wapsipinicon Peach' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN The Kitchen Garden
Jag levererade en tomatplanta i helgen med W.Peach på namnlappen och sa att den hade ett mycket längre krångligare namn som jag inte hade i huvudet för tillfället. Här kommer nu hela det riktiga namnet till dig Gustav. 

Det är ganska vackert när man får till det rätt i munnen, Wapsi...Wapsi...Wapsipinicon Peach

Wapsipinicon Peach


Wapsipinicon Peach en ljusgul lite tomat med en hint av rosa, den har fått sitt namn efter floden Wapsipinicon i nordostliga hörnet av Iowa. En kulturarvstomat som utseendemässigt liknar en liten persika. Det är första året som jag odlar den och den beskrivs bland annat så här: ”A delicate, pale-yellow tomato with a tinges of pink, fuzzy-like-a-peach. A juicy tomato with wonderful, slightly-spicy, very fruity-sweet flavour.” Det låter riktigt trevligt tycker jag. Högavkastande med en storlek då några centimeter. Den här har jag stora förväntningar på.

Mer om mina kulturarvstomater hittar du här:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...