This post, 'Rabarbersaft och Rabarberblads te' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Nu kan man verkligen frossa i RABARBER!
Här kommer ett par recept, bland annat ett användbart recept på en spray mot ohyra i trädgården -Rabarberbladste för trädgården kallar jag den för. Alltså INTE att dricka! Men först en rabarbermarmelad och en rabarbersaft.
Rabarber, rabarber, rabarber...det är nu de är som bäst, eller hur? Igår fick jag tag i jordgubbar (en dag gamla) som jag fick för tio kronor litern och då passade jag på att skörda rabarber och gjorde en rabarber/jordgubbsmarmelad. Den fick jag avnjuta på en bit rostat bröd till frukost i morse. Fasiken så god den blev (pardon the language) Det är en alldeles utmärkt "combo" tycker jag, den söta jordgubben och den sura rabarbern.
Jordgubb & rabarbmarmelad
4 liter jordgubbar mosade
8 rabarberstjälkar i bitar
2 dl apelsinjuice
1 kg syltsocker
Så här gör du: Koka upp rabarbern och jordgubbarna och låt koka i 5 min, häll i apelsinjuicen och koka vidare i tio minuter, tillsätt sockret och koka ett par minuter samtidigt som du skummar det sista. Häll direkt upp i rena glasburkar (som jag alltid sköljer i ren vodka) Förslut direkt och förvara marmeladen svalt.
Rabarbersaft
2 kr rabarber
1,5 liter vatten
saften av en citron
2 msk atamon
(kan uteslutas om den inte skall lagras)
Nu när man skördar alla fina rabarberstjälkar så kan man då också ta till vara på bladen. De kan användas som marktäckning och som medel mot diverse ohyra i trärgården. Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är giftig både för oss och för småkrypen. Så du skall inte dricka det här rabarberteet! Här kommer ett recept på hur du kan göra ditt eget bekämpningsmedel mot icke önskvärda småkryp.
Rabarberbladste mot ohyra
Fyll en stor kastrull med sönderstrimlade rabarberblad
Häll på vatten så det täcker
Koka upp och låt koka cirka tio minuter
Sila
Häll upp på flaskor och sätt på etikett
(Rabarber dekokt som innehåller oxalsyra)
Spraya på angripna delar
Jag har i år även gjort ett mera koncentrerat preparat och det genom att reducera den avrunna dekokten till ungefär halva mängden. Jag skall testa båda vid behov och se om det är någon väsentlig skillnad. Kom ihåg att inte spraya i onödan!
Fler inlägg om...
Hur gör du?
Har du någon speciell sorts Rabarber som odlar du?
Tips och idéer emottages tacksamt.
Skriv gärna och berätta - mailadressen finns nedan.
~ ~ ~
Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN - så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
med Google Friends Connect
Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com
Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare / Tyra