This post "Tomatmarmelad av gröna tomater" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Den här sommaren har nog varit den sämsta "tomatsommaren" i mannaminne! Jag har aldrig någonsin haft så mycket gröna tomater. Tja men så kan det vara och visst är man lite besviken, men jag vet allt tråkigt med den här sommaren är snart glömt. Snart står man där med strålande entusiasm och sätter nya tomatfröer.
Vad kan man då göra av alla gröna tomater?
Jag har fått en hel del recept från min vän Yvonne Ingridsdotier och här kommer det första. Det är en tomatmarmelad av gröna tomater med ingefära...låter inte det spännande så säg.
Tomatmarmelad
av gröna tomater
Mormors recept
INGREDIENSER
1 kg
gröna tomater
rivet skal av 2 citroner
20 gram hel ingefära
0,5
kg socker
1 dl
vatten
1 krm natriumbensoat
GÖR SÅ HÄR
1.
Skölj tomaterna. Skålla tomaterna i kokande
vatten. Skala dem och skär dom i mindre bitar.
2.
Lägg dem i en kastrull med socker, rivet
citronskal vatten och ingefäran.
3.
Låt koka på svag värme tills tomaterna är
väl mosade. Låt det koka vidare tills det får marmeladkonsistens.
4.
Ta upp ingefäran. Sätt till natriumbensoat
utrört i lite av marmeladen.
5.
Häll upp i varma väl rengjorda burkar
(recept Yvonne Ingridsdotier)
Den här tomatmarmeladen måste vara god till lite av varje. Jag kan tänka mig den både på en bit gott bröd men även till ost, kyckling eller varför inte till någon ljust kött? Det skall bli spännande och se vad som blir favorit kombinationen, när smaklökarna exploderar i munnen och det kittlar till lite extra.
Bon appétit!
Skriv gärna en rad till min mail tilltyra@gmail.com och berätta vad du gör med dina gröna tomater. Jag skriver gärna ett inlägg om det./ Tyra