This post "Ugnsgratinerade grönsaker från köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Recept på Ugnsgratinerade grönsaker.
Förslag på grönsaker att gratinera:
Tomater
Paprikor
Chilies
Aubergine/äggplanta
Squash/zucchini
Pumpa
Lök
Purjolök
Man tager vad man haver...Det här receptet fungerar utmärkt att använda sig av när det nu är dags att avnjuta all squash/zucchini och pumpa som vi har i våra köksträdgårdar.
Övriga ingredienser:
2 msk olivolja till plåten
1 dl riven parmesan till gratineringen
Dressing
2 msk. olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk. senap (söt)
1 tsk majonnäs
2 msk god vinäger, ex. dragonvinäger eller balsamvinäger
kryddor och örter efter smak.
Sätt på ugnen på 225 grader, gärna varmluftsfunktion om det finns det. Skiva och dela grönsakerna allt efter tycke och smak. Jag föredrar att ha mina paprikor från trädgården hela, de är inte så stora som köpe-paprikor och de små tomaterna får vara hela. Häll på oljan på plåten och lägg på alla grönsakerna, massera dem lätt så att oljan fördelas jämnt. Grädda grönsakerna tills det att de har fått färg (20-25 min). Vänd grönsakerna och strö på parmesanen, öka temperaturen till 250 grader och gratinera grönsakerna tills de är färdiga. Ta ut dem från ugnen och häll direkt på dressingen.
Den här rätten smakar allra bäst ljummen!
Det må inte vara den mest färgsprakande rätt jag skapat men smaken är fantastisk. Mina gratinerade grönsaker passar både på buffébordet likväl som till förrätt, side-dish eller huvudrätt.
Ungsgratinerade grönsaker med marinerade vitlöksklyftor på
Ett härligt bröd och något gott att dricka till är allt som behövs!
Gott, lätt och billigt. Kan det bli bättre?
Bon Appetit!